Blog

De kerk van Sint Rochus is niet meer open voor wie even de stilte zoekt voor een gebedje in coronatijden. Met dank aan een vandaal.

In de Katholieke Kerk is Sint-Rochus de patroonheilige van de pestlijders. Hij wordt aangeroepen in tijden van besmettelijke ziekten. Daarom zette pastoor Alfons Houtmeyers in volle coronacrisis elke ochtend de deuren van zijn kerk open. Mensen die sterkte of vertroosting zochten in gebed, konden daarvoor terecht in het gebedshuis. Bovendien werd in de namiddag de winterkapel van de kerk gebruikt door ‘Geneeskunde voor het Volk’ die patiënten testten op het Covid-19 virus. Maar ruim een week geleden is aan die opendeurochtenden bruusk een einde gekomen. Pastoor Houtmeyers vertelt waarom: “Tijdens een dag is een man de kerk binnengekomen. Deze mens heeft alle kaarsen bij de heiligenbeelden aangestoken, bloemen afgeknakt, de bussen met ontsmettingsgel leeggespoten, een tv-scherm vernield, verwarmingstoestellen van de muur gerukt, microfoons kapot gemaakt, leesbrilletjes gebroken, …”

Geneeskunde voor het Volk opent testcentrum in Sint-Rochuskapel (heilige van besmettelijke ziektes)

Een dokterspraktijk in een kerk, het is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Communisten in de kerk, dat is ook geen alledaagse gebeurtenis. En als die communistische dokters de kapel van de Sint-Rochuskerk, gewijd aan de patroonheilige van de besmettelijke ziekten, gebruiken om vermoedelijke coronapatiënten te testen, dan lijkt het al helemaal te gek voor woorden.

Maar het is het geval in Deurne, waar de dokters van De Bres van Geneeskunde voor het Volk tijdelijk hun intrek hebben genomen in de kleine kapel achter het altaar, tussen de mariabeelden. “Onze praktijk in de Sint-Rochustraat, dertig meter verder, heeft een erg smalle gang en een kleine wachtruimte”, zegt dokter Anne Delespaul. “Nu we effectief kunnen testen op Covid-19, is dat geen ideale omgeving om vermoedelijke coronapatiënten te ontvangen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief, dat we dankzij de pastoor van Sint-Rochus Alfons Houtmeyers snel gevonden hebben.”